Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek

Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek Corona virüs süreçlerinin devreye girmesiyle birlikte kısa çalışma hayatından yararlanan vatandaşlar normal çalışma hayatına döndü

mask

Milyonlarca kişi bekliyordu, SGK sonunda genelgeyi yayınladı! Ödemeler 3 ay boyunca devam edecek

Corona virüs süreçlerinin devreye girmesiyle birlikte kısa çalışma hayatından yararlanan vatandaşlar normal çalışma hayatına döndü. İade edilen parçaların bir kısmı için, iş istasyonlarının yeterince açılmamış olması, işçilere ücretsiz izin verilmesine neden oldu. Kısa çalışma saatlerinden daha az para kazandıklarını söyleyenler de mağdurlardan şikayet ediyor.

Raporlara göre, koronavirüs dönemlerinde başlayan kısa çalışma saatleri tipik olarak üç ay ile sınırlı olacak. Ancak duruma bağlı olarak 31 Ekim 2020’ye göre bir uzatma yaşandı. Uzatma sürelerinin başında 30 Haziran 2020’ye kadar kısa süreli çalışma haklarına katılan kişi ve işverenler yardım alma hakkına sahip oluyor. Çalışanların bir kısmı bu süreçler sırasında normal çalışma hayatına dönme hakkına sahipken, bir kısmı da kısa süreli çalışmaya devam etme hakkına sahiptir. Aynı işçiler, normal çalışma hayatlarına döndükten sonra ihtiyaç duyulması halinde kısa çalışma hayatlarına dönebilirler.

Bu konudaki hukuki dayanak, SGK kurumlarının normalizasyon destekleri doğrultusunda 27 Ağustos 2020 tarihinde çıkardıkları 2020/35 sayılı kanun genelgesidir. Genelge bu konuda bir örnek içeriyordu. Bu bir örnekse;

Kısa çalışma ömrüne dönüş tarihi 04/20/2020 ve bitiş tarihi 07/20/2020 idi. Aylık ortalama gün sayısı 22 olan sigortalı bir çalışan adına Ağustos – Eylül ve Ekim 2020 dönemlerinde 3 ay süreyle tekrar destekten yararlanabilirsiniz. 1 Ekim 2020’den itibaren, çalışanların kısa vadeli iş yardımı almaya hak kazandığı tespit edilse bile durum yeniden askıya alınacaktır. 30/10/2020 tarihinde sona eren vatandaşlardan konu adına sunulan yardımdan yeniden yararlanmaları istenecek ancak söz konusu yardımdan bir ay süreyle yararlanma hakkı verilecek. ”

Kısa çalışma ödenekleri, halihazırda aksine bir durum olmamakla birlikte en fazla yılın son gününe kadar uzatılmaktadır. İşten çıkarılma yasağının ardından ve buna bağlı olarak ücretsiz izin uygulamalarının 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması mümkün olacak. İşverenler için kısa süreli çalışma ödenekleri devam edecek ve bu ödenekten yararlanırlarsa başvuru kapandığında kendilerine izin vererek nakdi yardımlardan yararlanabilecekler.

Çalışanlar 12 yıldır çalıştıkları işlerinde kıdem tazminatı alabilir mi, öyleyse nasıl?

Kıdem tazminatı gibi durumlar 1475 sayılı Kanunda eski İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu duruma göre kıdem tazminatı, erkek işçilerin askerlik hizmeti için işlerini terk etmeleri – emeklilik aylığı ödendikten sonra doğum için veya evlilik adına işlerini bırakmaları halinde yapılır. Ancak işçiler, yaşları dışındaki durumlarda emeklilik için gerekli şartlardan biri olan iş sözleşmesinin feshi ile alabilirler. Yaş dışındaki koşullar için 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanların 15 yıllık sigortalılık sürelerini ve 3600 prim günlerini sağlamaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra sigortalı olarak iş hayatına giren herkesin 25 yıl sigortalı olarak iş hayatına devam etmesi ve 4500 prim gününü tamamlaması gerekmektedir. Sigortanın süresi ne olursa olsun 7.000 prim günü ödenmelidir. İşçilerin maaşları zamanında ödenmese bile fesih usulü ile kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

Vatandaşlar, fesih işlemlerini yaparak kıdem tazminatı alma ve belirli şartları kaçırmadan sağlama hakkına sahiptir. İşten çıkarma yasakları, çalışanları değil yalnızca işverenleri etkileyen bir durumdur.

# , para

09 Nis 2022 - 14:23 - SGK


GİRİŞ YAP
göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak İyi 1 Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan İyi 1 Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler İyi 1 Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı İyi 1 Haber değil haberi geçen ajanstır.